ΛΕΝΑ ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Από τον πρωτογονισμό ως το Ίδρυμα Ωνάση, ένα πρότζεκτ δρόμος.

Το τελευταίο project της wannabe καλλιτέχνιδος Λένας Κιτσοπούλου αποτελεί μια κριτική στο καπιταλιστικό σύστημα και προτείνει έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής. Αυτό δηλαδή ισχυρίζεται η ίδια.
Συγκεκριμένα, στη σελίδα του Ιδρύματος Ωνάση διαβάζουμε (και τραβάμε τα μαλλιά μας):


"Στον οικισμό Λάλκα, σε υψόμετρο 1.400 μ., συνειδητοποιώ πόσο πολύ έχει αδρανήσει η δύναμη του ανθρώπου για την επιβίωση μέσα στο παγκόσμιο, φασιστικό οικονομικό σύστημα, το οποίο ονομάζεται καπιταλισμός και στο οποίο όλοι μας έχουμε υποδουλωθεί, νομίζοντας ότι η ποιότητα της ζωής μας προοδεύει μαζί με την επιστήμη και την τεχνολογία, ενώ πεθαίνουμε πλέον, όχι από τον Covid-19, αλλά από καρκίνους, εγκεφαλικά, αυτοάνοσα, καταθλίψεις και πίεση. Η επίθεση και ο σκοτωμός, όταν θες να φας, δεν είναι κακιά, είναι μια βία της φύσης με την οποία οφείλουμε να είμαστε συμφιλιωμένοι. Κάποιος που επιλέγει να φάει το καλύτερο κρέας για τον οργανισμό του σίγουρα δεν είναι χειρότερος από τον οικολόγο που έχει ένα σκυλί στο μπαλκόνι του στην Αθήνα. Με το πρότζεκτ αυτό θέλω να μιλήσω για το δικαίωμα του ανθρώπου να αφήνει τον χρόνο να κυλάει χωρίς την έπαρση του να πράττει όλη την ώρα καλοσύνες και σπουδαία έργα. Η ζωή δεν είναι φόβος και πανικός, ούτε ένα μηνιάτικο που χωρίς αυτό πεθαίνεις. Η ζωή είναι αέρας που πρέπει να τον αφήνεις να σε πηγαίνει και όχι να τον υποτιμάς. Το πρότζεκτ αυτό προτείνει να αγαπήσουμε τα ένστικτά μας, να τα γιορτάσουμε, τουλάχιστον να μην τα καταπιέζουμε άλλο στον βωμό μιας δήθεν πολιτισμένης και ανελεύθερης ζωής.
Ο Covid-19 είναι για μένα μια ευκαιρία να συνεχίσω κουβαλώντας πάνω μου μια πολύ σημαντική εμπειρία, η οποία με κάνει πλέον να θέλω να αλλάξω το πριν μου και όχι να θέλω αγωνιωδώς να επιστρέψω σε αυτό".

Μάλιστα. Ας αποδείξουμε τώρα στην κα Κιτσοπούλου (δεν βοηθάει και το όνομα καλή μου) γιατί λέει μπαρούφες και γιατί η ίδια είναι ένα κινητό σκουπιδαριό.
(Όχι πως είναι και κάτι δύσκολο δηλαδή...)


"Στον οικισμό Λάλκα, σε υψόμετρο 1.400 μ., συνειδητοποιώ πόσο πολύ έχει αδρανήσει η δύναμη του ανθρώπου για την επιβίωση μέσα στο παγκόσμιο, φασιστικό οικονομικό σύστημα, το οποίο ονομάζεται καπιταλισμός και στο οποίο όλοι μας έχουμε υποδουλωθεί, νομίζοντας ότι η ποιότητα της ζωής μας προοδεύει μαζί με την επιστήμη και την τεχνολογία, ενώ πεθαίνουμε πλέον, όχι από τον Covid-19, αλλά από καρκίνους, εγκεφαλικά, αυτοάνοσα, καταθλίψεις και πίεση".
Είτε λόγω έλλειψης στοιχειώδους κριτικής σκέψης, είτε λόγω αγραμματοσύνης, ταυτίζεις τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας με τον...καπιταλισμό. Ευτυχώς όμως που το ίδρυμα Ωνάση που συστηματικά σε προμοτάρει είναι αυτοδιαχειριζόμενος χώρος με σήμα το σφυροδρέπανο.

"Η επίθεση και ο σκοτωμός, όταν θες να φας, δεν είναι κακιά, είναι μια βία της φύσης με την οποία οφείλουμε να είμαστε συμφιλιωμένοι. Κάποιος που επιλέγει να φάει το καλύτερο κρέας για τον οργανισμό του σίγουρα δεν είναι χειρότερος από τον οικολόγο που έχει ένα σκυλί στο μπαλκόνι του στην Αθήνα".
Αυτή είναι μια δική σου αυθαίρετη και ασυνάρτητη προσέγγιση. Κάποιοι κακομαθημένοι σαν κι εσένα λατρεύετε τον πρωτογονισμό και την παλαιολιθική εποχή, τότε που ο άνθρωπος έβγαζε άναρθρες κραυγές για να επικοινωνήσει, βίαζε για να αναπαραχθεί, κατάπινε ωμές σάρκες για να τραφεί και πέθαινε από κοινό κρυολόγημα.
Κάποιοι άλλοι που βρίσκουν αποκρουστικά όλα αυτά, υποφέρουν και στη θέα ενός νεκρού ζώου. Έχουν βλέπεις, αυτό που δεν έχεις εσύ: ενσυναίσθηση. Ο δε "οικολόγος που έχει το σκυλί στο μπαλκόνι" ίσως είναι κάποιος που το μάζεψε από το δρόμο, επειδή κάποιοι "φυσιολάτρες" το έχουν εγκαταλείψει ή το αφήσει αστείρωτο να πολλαπλασιάζεται πιστεύοντας ότι είναι "φυσική επιλογή".
Ποιος είναι "καλύτερος" είπες...;


"Με το πρότζεκτ αυτό θέλω να μιλήσω για το δικαίωμα του ανθρώπου να αφήνει τον χρόνο να κυλάει χωρίς την έπαρση του να πράττει όλη την ώρα καλοσύνες και σπουδαία έργα".

Σαφώς και έχεις κάθε δικαίωμα να είσαι όσο τεμπελόσκυλο θέλεις. Θα ήσουν συνεπής σε αυτό όμως, αν αυτό το 'πρότζεκτ' δεν είχε τις πλάτες του Ιδρύματος Ωνάση. Τώρα απλά είσαι μια γελοία υποκρίτρια. Χωρίς καλοσύνη και ΜΕ έπαρση.

"Η ζωή δεν είναι φόβος και πανικός, ούτε ένα μηνιάτικο που χωρίς αυτό πεθαίνεις. Η ζωή είναι αέρας που πρέπει να τον αφήνεις να σε πηγαίνει και όχι να τον υποτιμάς".
Να και κάτι που παραδέχεσαι: Είσαι όπου φυσάει ο άνεμος. Από τον πρωτογονισμό ως το ίδρυμα Ωνάση, ένα πρότζεκτ δρόμος. 

 
"Το πρότζεκτ αυτό προτείνει να αγαπήσουμε τα ένστικτά μας, να τα γιορτάσουμε, τουλάχιστον να μην τα καταπιέζουμε άλλο στον βωμό μιας δήθεν πολιτισμένης και ανελεύθερης ζωής".
Αν δεν καταπιέσουμε και ακολουθήσουμε τα ένστικτά μας, πίστεψέ με, δε σε συμφέρει καθόλου. Εκτός και αν πιστεύεις ότι η θέση σου στο οικοσύστημα είναι στον πάτο της λίμνης ή στο σπηλαιοβάραθρο του Καιάδα.

"Ο Covid-19 είναι για μένα μια ευκαιρία να συνεχίσω κουβαλώντας πάνω μου μια πολύ σημαντική εμπειρία, η οποία με κάνει πλέον να θέλω να αλλάξω το πριν μου και όχι να θέλω αγωνιωδώς να επιστρέψω σε αυτό".
Δικαίωμά σου να πεθαίνεις από βαρεμάρα και να θέλεις την αλλαγή.
Μην τυχόν όμως και σε πετύχουμε όμως πάλι σε "πρότζεκτ" του Ωνάση ή κάποιου άλλου μεγάλου ιδρύματος...ΟΚ κουτοπονηρούλα;

ΥΓ:
Δεν θα ασχοληθούμε καν με το "καλλιτεχνικό" σκέλος του "πρότζεκτ". Επειδή όμως έχεις ως καλλιτεχνικό άλλοθι για την επιστροφή στον πρωτογονισμό τις αμπελοφιλοσοφίες με φόντο τα ξεκοιλιασμένα ζώα, θα σου προτείναμε να ρίξεις μια ματιά στις τοιχογραφίες στην Αλταμίρα: Κυνηγοί από ανάγκη -και όχι από βαρεμάρα- που επιπλέον, "έπιανε" και το χεράκι τους.

Creative Commons License

This work is licensed under a
Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Ελλάδα License.


ΜΠΟΡΕΙΣ να αντιγράψεις ό,τι θες από αυτή την σελίδα χωρίς άδεια.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ να αντιγράψεις τίποτα χωρίς να αναφέρεις την πηγή προέλευσης.