"Το βαπόρι απ' την Περσία" και η ελληνική ναυτιλία

Παρακάτω θα αναφερθούν γεγονότα που καταδεικνύουν τη σχέση τμήματος της ελληνικής ναυτιλίας με το επικερδές χόμπι του εμπορίου ναρκωτικών. Να σημειωθεί ότι οι εφοπλιστές γενικά είναι τα χαϊδεμένα παιδιά της Νέας Δημοκρατίας, καθώς υποστηρίζεται ότι προσφέρουν τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία. 



1. Το 2001, το ελληνικών συμφερόντων πλοίο Saturn μεταφέρει στις Αζόρες 1,5 τόνο κοκαΐνης. Το πλήρωμα ξεφορτώνει τα 1300 κιλά και κρατάει τα υπόλοιπα 200 ως αμοιβή. Λίγο αργότερα συλλαμβάνεται στην Βιέννη και ο εμπνευστής τής δουλειάς, ο εφοπλιστής Κώστας Βαλλιάνος. 

2. Το 2002, ο γαλλικός στόλος εγκλωβίζει ανοιχτά της Σενεγάλης το ελληνικό πλοίο Winner, για το οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι μετέφερε κοκαΐνη, μεταφορτωμένη από ψαροκάικα στην Καραϊβική. Ο πλοίαρχος προσπαθεί να ξεφύγει και οι Γάλλοι αναγκάζονται να ανοίξουν πυρ για να τον αναγκάσουν να σταματήσει. Το Winner μετέφερε 5 τόνους κοκαΐνη, κρυμμένη σε σιδερένια κιβώτια με ειδικό μηχανισμό, ο οποίος επέτρεπε την βύθισή τους σε περίπτωση ελέγχου. Δυστυχώς για τους εφοπλιστές Αριστείδη Κοτσορέ και Κωνσταντίνο Σεϊντή ο μηχανισμός ενός κιβωτίου δεν λειτούργησε. 

3. Το 2003, βρετανικά πλοία εγκλωβίζουν ανοιχτά της ισπανικής Γαλικίας το ελληνικό πλοίο Cork, το οποίο μεταφέρει 3,6 τόνους κοκαΐνης. Το Cork φέρεται ως γιοτ που ανήκει σε λιβεριανή εταιρεία, της οποίας ιδιοκτήτης είναι ο εφοπλιστής Γιώργος Παναγόπουλος. Μόνο που το “γιοτ” είναι στην πραγματικότητα μια παλιά γερμανική τορπιλάκατος, την οποία ο Παναγόπουλος είχε μετασκευάσει ειδικά για την δουλειά, ενώ είχε στο παρελθόν εταιρεία με τον αρχιβαρώνο τής κοκαΐνης Χοσέ Ραμόν Πράντο Μπούκαλο. Ο Μπούκαλο ήταν ο “αντιπρόσωπος” του Εσκομπάρ στην Ευρώπη και ήταν γνωστός στις διωκτικές αρχές ως “Σίτο”. 

4. Το 2000, οι αρχές τής Βενεζουέλας έχουν την πληροφορία ότι το ελληνικό πλοίο Suerte I -το οποίο ανήκει στον εφοπλιστή Λαιμό- έχει φορτώσει κοκαΐνη και στήνουν ενέδρα στις εκβολές τού ποταμού Ορινόκου. Η έφοδος που πραγματοποιείται βρίσκει το πλοίο καθαρό, όμως, τα πλοία των ΗΠΑ που συμμετέχουν στην επιχείρηση, “ψαρεύουν” από τα νερά 8,5 τόνους κοκαΐνης. Ο Λαιμός συλλαμβάνεται. Καθώς όμως τα ναρκωτικά δεν βρέθηκαν στο πλοίο του, αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη και αφήνεται ελεύθερος. 



5. Το 2014 ο εφοπλιστής Γιαννουσάκης συλλαμβάνεται σε επιχείρηση του ελληνικού λιμενικού και της Αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών με 2 τόνους ηρωίνη αξίας άνω των €400 εκατ. κρυμμένη σε αποθήκες και σπίτια. Ειδικότερα, μισός τόνος βρέθηκε στο σπίτι του Γιαννουσάκη στη Φιλοθέη και ο άλλος μισός σε αποθήκη στο Κορωπί. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ναρκωτικά είχαν μεταφερθεί στην Ελλάδα από το Αφγανιστάν. Ο δε Γιαννουσάκης ήταν στη περιβόητη λίστα Λαγκάρντ με λογαριασμούς στη γνωστή τράπεζα της πρέζας (στη Γενεύη) HSBC, ενώ η εισαγγελέας που ερεύνησε και έθαψε την υπόθεση, είναι η ίδια που εμπλέκεται στην υπόθεση Novartis με καταθέσεις στο όνομα του συζύγου της. Η μεταφορά του φορτίου έγινε με το διάσημο πλοίο NOOR1 με σημαία Τόγκο που ανήκει στην εταιρεία Axia Shiptrading SA και με έδρα τον Πειραιά. Πίσω απο την υπόθεση με το NOOR1 κρύβεται ο ιδιοκτήτης του OlympiacosFC, της NFFC και βασικός χρηματοδότης της Νέας Δημοκρατίας, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, Β. Μαρινάκης, καθώς βρέθηκαν οικονομικές συναλλαγές που σχετίζονταν με τη χρηματοδότηση του πλοίου. Επίσης, ο άνθρωπος του Μαρινάκη στο Ντουμπάι, Αιμίλιος Κοτσώνης, γνώριζε και συνεργάζονταν στενά με τον Γιαννουσάκη στην λαθρεμπορία πετρελαίου στο Dubai και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Ελλάδα. Ο ίδιος ο Κοτσώνης με την κατάθεση του πριν προφυλακιστεί παραδέχεται ότι εργαζόταν και έκανε συχνά ταξίδια στα Εμιράτα για λογαριασμό της εταιρείας CAPITAL του Μαρινάκη (εισηγμένη στο ΧΑ της Νέας Υόρκης). Τα μαύρα χρήματα από το λαθρεμπόριο πετρελαίου τα έφερναν αεροπορικά ο Κοτσώνης και ο Νικόλας Συντιχάκης διευθυντής της CAPITAL, της ναυτιλιακής εταιρείας του Μαρινάκη στην Αθήνα. 

6. Το 1998, η Drug Enforcement Administration (DEA), σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, οργανώνει την επιχείρηση “Οδησσός”. Στον Πειραιά καταφθάνει για επισκευές το ελληνικό πλοίο China Breeze (πρώην Stella), για το οποίο υπήρχαν υπόνοιες ότι ήταν αυτό που, λίγο νωρίτερα, είχε ξεφορτώσει στην Λήμνο 76 σακιά κοκαΐνη. Αν και ο έλεγχος δεν απέδωσε καρπούς, οι ελληνικές αρχές “φύτεψαν” στο πλοίο έναν πομπό, δίνοντας την δυνατότητα στην DEA να το παρακολουθεί μέσω δορυφόρου. Όταν μετά από παρακολούθηση ενός χρόνου, οι πολιτειακοί σιγουρεύτηκαν ότι το πλοίο ήταν φορτωμένο κοκαΐνη, εφόρμησαν, ανακαλύπτοντας 4,5 τόνους λευκής σκόνης. Οι εφοπλιστές Π. Χαϊκάλης και Ι. Γατελούζος συλλαμβάνονται. Για την υπόθεση της Λήμνου συλλαμβάνονται και οι Η. Καλής και Ι. Καρτσωνάκης. 

7. Το 2017 ανακαλύφθηκαν δέματα βάρους 121 κιλών με κοκαΐνη σε πλοίο ελληνικών συμφερόντων με σημαία Μάλτας σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αρχές του Περού. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Tradewinds το πλοίο ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρεία Danaos Shipping, της οποίας ηγείται ο Έλληνας εφοπλιστής Γιάννης Κούστας. Στο ίδιο πλοίο βρέθηκαν το 2018 300 κιλά κοκαΐνης στο λιμάνι της Γένοβας σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από την ιταλική αστυνομία και το λιμεναρχείο της Γένοβας. Τα ναρκωτικά βρέθηκαν στο ελληνικό εμπορικό πλοίο Dimitris C της εταιρείας Danaos Shipping. 

8. Το 2013 ο Εφοπλιστής Βίκτορας Ρέστης συλλαμβάνεται για ξέπλυμα χρήματος και υπεξαίρεση μέσω της τράπεζας FBB που ήταν ιδιοκτήτης. Το ποσό για το οποίο ελέγχεται ο Ρέστης φθάνει τα €5,8 εκατ. μέσα από μια σειρά κινήσεων που είχαν καταλήξει σε λογαριασμούς που σχετίζονταν με αυτόν. 

Πήγες: The Bloopers Team, Enet, Efsyn, Reuters, Kefalonianews, BBC, The Guardian
Creative Commons License

This work is licensed under a
Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Ελλάδα License.


ΜΠΟΡΕΙΣ να αντιγράψεις ό,τι θες από αυτή την σελίδα χωρίς άδεια.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ να αντιγράψεις τίποτα χωρίς να αναφέρεις την πηγή προέλευσης.